01

Voorwoord

02

Samenvatting

03

Dit was ons jaar 2023

04

Reflecteren op de kwaliteitsthema’s

05

Kwaliteit in 2023

06

Zuidwester in getallen

Dit was ons jaar 2023

Terugblik Raad van Bestuur, Raad van Toezicht, Centrale cliëntenraad en Ondernemingsraad

Samen hebben we hetzelfde doel: goede zorg voor onze cliënten

Wat is er veel gebeurd in 2023! Aan tafel zitten vier voorzitters: Angélique Koevoets (Raad van Bestuur), Huybert van Eck (Raad van Toezicht), José Verhoef (Centrale Cliëntenraad) en Margaret de Geus (Ondernemingsraad). Wat vonden zij de belangrijkste gebeurtenissen van afgelopen jaar, wat ging goed, wat kan beter en welke verwachtingen hebben ze voor 2024?

José vertelt dat veel cliënten hebben genoten van het jubileumjaar: “50 jaar Zuidwester is voor iedereen een feest geweest, daar kregen we zoveel positieve reacties op! We zijn als CCR het hele jaar bovendien weer goed op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen. Belangrijk, want we hebben een gemeenschappelijk doel: goede zorg voor alle cliënten.” Huybert vult aan: “Daarom is het belangrijk dat we elkaar allemaal weten te vinden. Wij hebben als RvT ook weer enkele werkbezoeken afgelegd. Die ontmoetingen met cliënten en medewerkers zijn heel waardevol.”

Wat een veerkracht!
Angélique vond niet alleen het jubileum een feestelijk moment, maar ook toen de financiering rondkwam die het strategisch vastgoedplan mogelijk gaat maken. “Toch ben ik het meest trots op onze medewerkers: wat een veerkracht! Toen we spraken over het nieuwe plan Het Potentieel Pakken, merkte ik dat ook zij ‘vaste gezichten’ voor onze cliënten belangrijker vonden dan meer salaris. Daar kreeg ik echt kippenvel van.” Margaret noemt nog een ander hoogtepunt in 2023: het functiehuis. “We zien dat dat echt een verbetering is: de beloning wordt rechtgetrokken, de functies meer marktconform en op termijn wordt de samenstelling van de teams ook beter. Dat komt de kwaliteit van de zorg voor onze cliënten allemaal ten goede.”

Alles hangt met elkaar samen
Dat nieuwe functiehuis sluit ook weer nauw aan bij het strategisch vastgoedplan, legt Angélique uit: “Wat voor cliënten (persona’s) wonen er in de toekomst bij ons, wat voor woningen zijn daarvoor nodig en welke teams passen daarbij? We hebben nu de financiering rond voor de eerste fase. In 2024 gaat in Goeree Overflakkee de eerste paal de grond in, daarna volgt nieuwbouw in de regio Voorne-Putten – Spijkenisse.” Huybert voegt toe: “De financiën blijven een belangrijk aandachtspunt. Want Zuidwester moet in de toekomst financieel gezond zijn om te kunnen investeren in vastgoed, om te kunnen innoveren en personeel te kunnen opleiden. De zorg wordt steeds complexer en onze populatie vergrijst, terwijl de vergoedingen niet hoger worden. Daarom is het bijzonder dat in 2023 de eerste woning voor ouderen is ingericht bij Zuidwester.”

Integraal cliëntendossier ingevoerd
2023 stond ook in het teken van de invoering van het nieuwe cliëntendossier. Margaret: “Daar is voor de medewerkers veel tijd in gaat zitten, want er waren diverse trainingsdagen. Gelukkig zijn de eerste reacties positief.” José merkt daarover op: “Het is goed dat de stap naar een integraal dossier gezet is, maar voor verwanten zal het dossier inhoudelijk nog meer vorm moeten krijgen. Verder is het jammer dat de waskosten nog niet individueel gefactureerd gaan worden.” Angélique snapt die teleurstelling: “Toch is het fijn dat de CCR zo’n kritische blik heeft. Soms hebben wij een andere visie, maar ik hoop dat er na goed overleg een breed gedragen besluit komt – dat is voor iedereen beter.”

Margaret vult daarop aan: “Daar ben ik het mee eens. Zo hebben wij met elkaar gesproken over de nieuwe ondernemingsovereenkomst. Nu staan alle neuzen weer dezelfde kant op. We voelen ons als OR gehoord en gewaardeerd – dat is belangrijk.”

Meer gebruikmaken van medewerkers en verwanten
Margaret vertelt ook nog dat de OR in 2023 voor het eerst sinds haar bestaan gebruik heeft gemaakt van het initiatiefrecht. “Daardoor is het beleid rondom cameragebruik uitgebreid met afspraken rondom het opnemen en delen van filmbeelden door een cliënt. Daardoor wordt de privacy van medewerkers beter beschermd. Goed dat er oog was voor het standpunt van de medewerkers, want we moeten zuinig zijn op de mensen die we hebben.” Margaret hoopt dat het plan ‘Potentieel pakken’ in 2024 z’n vruchten gaat afwerpen. “De pilot in Zeeland en Goeree Overflakkee was positief: 51% van de mensen heeft interesse om meer uren te gaan werken. Op die manier kunnen we een deel van het personeelstekort oplossen. Verder wil ik meer bekendheid geven aan de OR en onze achterban meer betrekken – ons werk is zó belangrijk!” Dat herkent José: “Ook wij zien graag meer betrokkenheid vanuit de verwanten. In onze CCR hebben we vacatures, maar de regionale cliëntenraden hebben eveneens versterking nodig.”

Samen verantwoordelijk
Huybert: “Die oproepen ondersteunen wij als RvT van harte. Zeggenschap en medezeggenschap gaan hand in hand. De visie van de OR en CCR hebben we hard nodig – zij kijken vanuit een andere invalshoek naar het beleid. Samen komen we op voor een groep die niet voor zichzelf op kan komen. Dat is een grote verantwoordelijkheid voor ons allemaal.” Angélique kan dit alleen maar beamen: “We gaan in 2024 voortborduren op wat we vorig jaar in gang hebben gezet. Onze meerjarenstrategie heet niet voor niets ‘Koersvast Samenwerken’. Dat maken we met z’n allen waar.”

V.l.n.r.: José Verhoef, Huybert van Eck en Angélique Koevoets.

Margaret de Geus ontbreekt op de foto.

Raad van Toezicht

Samenstelling Raad van Toezicht per 1 januari 2023:

  • Huybert van Eck, voorzitter
  • Saskia van Opijnen, vicevoorzitter
  • Peter Nouwens, lid (afgetreden per juni 2023)
  • Tanja ten Berge, lid
  • Evelyn Lindeman, lid
  • Jan Willem Meijer, lid (per juni 2023)

De Raad van Toezicht van Zuidwester werkt volgens de principes van de Zorgbrede Governance Code. Door volstrekte openheid over de maatschappelijke posities van de leden is er goed zicht op eventuele tegenstrijdige belangen.

De Raad van Toezicht van Zuidwester bestaat uit vijf en is in 2023 zes keer bijeengekomen.

Daarnaast waren er vijf bijeenkomsten van de Kwaliteitscommissie en vijf bijeenkomsten van de Auditcommissie. Lees meer over de ontwikkelings- en leeractiviteiten van de Raad van Toezicht.

Kennismaken met de huidige leden van de Raad van Toezicht kan op deze pagina.

V.l.n.r.: Huybert van Eck, Evelyn Lindeman, Niels van ’t Hoff (lid per 1 januari 2024), Yvette Huige (lid per 1 februari 2024) en Jan-Willem Meijer.

Peter Nouwens, Saskia van Opijnen en Tanja ten Berge ontbreken op de foto.

Centrale Cliëntenraad

De Centrale Cliëntenraad was op 31 december 2023 als volgt samengesteld:

  • José Verhoef, voorzitter
  • Leo Molendijk, lid vanuit Cliëntenraad Goeree-Overflakkee
  • Angeline Oranje, lid vanuit Cliëntenraad Hoeksche Waard/Rotterdam
  • Cobie Weiden, lid vanuit Cliëntenraad Zeeland
  • Leen van Winkelhof, lid vanuit Cliëntenraad Voorne-Putten
  • Hans Maliepaard, Ambtelijk secretaris


Jaarverslag  CCR Zuidwester 2023

Wil je meer informatie? Ga naar de pagina van de Centrale Cliëntenraad op onze website.



V.l.n.r.:
José Verhoef, Angeline Oranje, Leo Molendijk en Cobie Weiden.

Leen van Winkelhof en Hans Maliepaard ontbreken op de foto.

Ondernemingsraad

De Ondernemingsraad was op 31 december 2023 als volgt samengesteld:

  • Margaret de Geus, voorzitter en contactpersoon ECZ
  • Jan van Hassent, vicevoorzitter en contactpersoon regio Goeree-Overflakkee
  • Rian van Eekelen, secretaris en contactpersoon Ondersteunende diensten en regio Zeeland
  • Els Twigt, contactpersoon regio West-Brabant
  • Devid van Ree, contactpersoon regio Hoekse Waard en Rotterdam
  • Annique Brederode, contactpersoon regio Hoekse Waard en Rotterdam
  • Jopie van der Gaag, contactpersoon regio Voorne-Putten


Jaarverslag OR Zuidwester 2023

Wil je meer informatie? Ga naar de pagina van de Ondernemingsraad op onze website. 

V.l.n.r. achterste rij:
Devid van Ree, Yvonne van Dijk, Rian van Eekelen en Esther Alders.

V.l.n.r. voorste rij:
Jopie van der Gaag, Margaret de Geus, Els Twigt en Dennis Kievit.

Jan van Hassent en Annique Brederode ontbreken op de foto.

Met frisse blik kijken naar de personeelsbehoefte

De krapte op de arbeidsmarkt duurt maar voort. Hoe was de situatie in 2023? Roos van den Kieboom, Nathalie Dullaard en Sandra Pijl, van de afdeling recruitment bij Zuidwester, blikken terug én kijken vooruit. “Het is belangrijk te denken in oplossingen.”

Helaas nam de krapte vorig jaar alleen maar toe, constateren de drie collega’s. Nathalie licht toe: “Vooral voor bepaalde doelgroepen zagen we heel duidelijk minder reacties op vacatures. Hoe complexer de cliënt, hoe minder animo. Zelf heb ik ook op een woning gewerkt en ik snap het wel: het werk houdt méér in dan gezellig met de cliënt wat koffiedrinken. Soms is er sprake van agressie of complex gedrag. Dan moet je uit bepaald hout gesneden zijn om daarmee om te kunnen gaan. Het is aan ons om te zorgen voor een goede match tussen de sollicitant en een vacature. Want ze zijn er wel, mensen die dit goed kunnen en ook willen. Verder is het belangrijk sollicitanten een eerlijk beeld te schetsen van wat ze te wachten staat.”

Strategische personeelsontwikkeling
Roos vult aan: “Als organisatie moeten we goed kijken hoe ons cliëntenbestand zich ontwikkelt en wat voor teams daarvoor nodig zijn. We zijn daarom in 2023 gestart met strategische personeelsontwikkeling. Welke personeelsmix is er nodig in de toekomst en hoe kunnen we daarop inspelen? Wellicht is een andere blik op de zorg nodig. Collega’s zijn bijvoorbeeld veel tijd kwijt met de administratie. In het ontwerp van het nieuwe functiehuis is daarom ook een administratieve functie in het primair proces opgenomen. Dan kunnen zorgmedewerkers weer doen waarvoor ze zijn opgeleid: zorg verlenen. En iemand die ongeschoold is, kan prima de boterhammen smeren en de bedden opmaken. Een andere oplossing is de schotten weghalen tussen werken op de woning en de dagbesteding. Op die manier los je ook het probleem op van de gebroken diensten. Dit gebeurt al op sommige locaties en zijn we verder aan het onderzoeken.”

YouTube en bioscoopreclame
In de tussentijd hebben ze natuurlijk niet stilgezeten en volop nieuwe collega’s proberen te werven. Sandra somt op: “We werken samen met een marketingbureau om online heel gericht bepaalde doelgroepen te bereiken. Verder waren er spotjes op YouTube en Spotify, advertenties in kranten, online en zelfs in de bioscoop. Ook zijn we digitaal zichtbaar op scholen en gaan daar ook op bezoek. Soms is het trouwens lastig te meten hoe effectief onze acties zijn. Zo hebben we in West-Brabant een meet and greet georganiseerd.
Daar was nauwelijks belangstelling voor, maar kort daarna kwamen er wel vijf sollicitanten op onze vacature. Wellicht een na-effect? Verder trekken we soms samen op, zoals in Zeeland. Daar hebben we in Vlissingen een dag georganiseerd met andere zorginstellingen.

V.l.n.r.: Roos van den Kieboom en Sandra Pijl. Nathalie Dullaard ontbreekt op de foto.

Dat is voor onze naamsbekendheid heel belangrijk en voor het imago van de gehandicaptenzorg als sector.”

Tot slot valt het Roos, Nathalie en Sandra op dat sollicitanten steeds veeleisender worden. “Ze willen veel salaris, weinig uren en niet werken in de weekenden. Ook is het lastiger de jongere generatie te bereiken: via welke kanalen en welke boodschap spreekt ze aan? Het is in ieder geval belangrijk een goed beeld te schetsen van de mogelijkheden bij Zuidwester – daar gaan we dus in investeren. Verder proberen we tijdens het sollicitatiegesprek samen te ontdekken wat past bij de sollicitanten en wat zij eventueel nodig hebben om het werk goed te kunnen doen. Daarom zijn meeloopdiensten ook erg belangrijk. Dan pas voel je of je een klik hebt met het werk en de doelgroep.”

Het thema integraal samenwerken met Pluriform als hulpmiddel hebben we in het najaar van 2023 intern geaudit. We zijn in totaal met 19 medewerkers met verschillende functies in gesprek gegaan om op te halen wat er al goed gaat en wat er nog beter kan. Van deze uitkomsten willen we leren en verder verbeteren, zodat we tot meer integraal samenwerken komen waarbij Pluriform een ondersteunend middel is voor onze medewerkers en cliënten.

Allemaal wennen aan Pluriform

 

Pluriform. Hét nieuwe cliëntenportaal waar iedereen bij Zuidwester en Eigenz sinds 1 mei 2023 mee werkt. Hoe bevalt dat in de praktijk? Daarover vertellen Bjorn Lankhuijzen en Jolande den Braber. Bjorn woont zelfstandig in Oud-Beijerland en krijgt via Eigenz begeleiding van Jolande en haar collega Tessa.

Toen Bjorn de inloggegevens van Pluriform gemaild kreeg, is hij meteen gaan kijken. “In het systeem kun je rapportages van jezelf meelezen en ook zelf rapporteren. Dat gaat heel simpel: je klikt op ‘nieuw’ en dan voeg je iets toe dat belangrijk is. Bijvoorbeeld iets dat ik wil vertellen over mijn huishoudelijke hulp of post die ik heb gehad. Maar bijvoorbeeld ook wat belangrijks dat me te binnenschiet. Dan vergeet ik het niet.”

Kortere lijntjes
Jolande vult aan: “Het systeem vind ik heel overzichtelijk en ik kan goed bij alle gegevens. Wat echt een verbetering is: je hebt kortere lijntjes met andere hulpverleners. Vroeger ging dat per mail, nu maak je een ‘opvolgactie’ aan. Wat mij wel opvalt, is dat Bjorn een van mijn weinige cliënten is die Pluriform actief gebruikt. De meesten zien er het nut niet zo van in. Dat is jammer, want er staat veel belangrijke informatie in. Dat zouden we meer moeten stimuleren.”

Kan inloggen simpeler?
Bjorn snapt wel hoe dat komt: “Je moet nogal vaak een nieuw wachtwoord aanmaken. Dan krijg je een sms-code die je moet invullen – dat is best wel een gedoe. Het inloggen zou dus makkelijker mogen. Al snap ik ook wel dat het voor de veiligheid is. Wat mij verder opvalt: ik kan bepaalde gegevens niet meer zien, zoals mijn leerdoelen. En ook zie ik mijn verwanten er niet meer in staan. Dat hebben Jolande en ik al bij de zorgmanager gemeld. Zij zou gaan uitzoeken hoe dat komt.”

V.l.n.r.: Jolande den Braber en Bjorn Lankhuijzen.

Uitgebreider systeem
Jolande merkt tot slot op dat Pluriform een stuk uitgebreider is dan Fieritweb: “Bijvoorbeeld bij de evaluatie doorloop je nu alles stap voor stap. En de vragen zijn beter en duidelijker. Al is het invullen nu wel meer werk. Zoals altijd met een nieuw systeem, zijn er in het begin nog wat kinderziektes. En het is voor iedereen even wennen. Maar samen komen we er wel uit!”

Terugkoppeling uit interne audits over integraal samenwerken met Pluriform

Deel deze pagina!
Terug naar boven